SCRISOARE CĂTRE LIBERALI (un mesaj de la Theodor Paleologu)

 

Un liberal nu este neapărat un membru sau un alegător al Partidului Naţional Liberal. Şi nici al unui alt partid anume. El se defineşte prin adeziunea la o filozofie liberală despre societate şi printr-o atitudine de apărare a libertăţii private şi publice. Din această definiţie minimală decurge şi marea diversitate a curentelor liberale. 

Scrisoarea mea se adresează unui spectru foarte larg de liberali, de la militanţii PNL la cei care, mai degrabă anarho-liberali, nu votează de obicei. Pe toţi vreau să-i conving de iminenţa pericolului revenirii la putere a PSD într-un context de criză care-i reactivează în forţă rezervele ideologice socialiste. Ne aducem cu toţii aminte de statul-PSD din perioada 2000-2004, cînd practic orice opoziţie fusese redusă la tăcere. O nouă guvernare PSD ar folosi criza ca pretext pentru un clientelism încă şi mai straşnic, bazat de data asta pe critica ideologică a “capitalismului de dreapta”. Mergeţi afară şi uitaţi-vă cum s-au împînzit din nou străzile cu steaguri, panouri şi pancarte roşii: este imaginea exactă a ceea ce se pregăteşte. 

Pe 30 noiembrie bătălia se va da între PD-L şi PSD. Diferenţa este de doar cîteva procente şi fiecare vot contează. De aceea, pentru electoratul liberal votul util este votul PD-L. Doar victoria Partidului Democrat-Liberal permite menţinerea unor politici liberale (cota unică de 16%) şi adoptarea unor noi măsuri liberale (eliminarea a peste 100 de taxe de tot felul). Este în interesul Partidului Naţional Liberal să se alieze la guvernare cu PD-L şi nu cu PSD. Alianţa tacită din ultimii ani dintre PNL şi PSD a decepţionat pe mulţi liberali. Dar trecerea la o alianţă pe faţă, la guvernare, între PSD şi PNL ar fi un adevărat dezastru pentru acesta din urmă. PNL nu îşi poate permite să devină o simplă remorcă a restaurării PSD-iste. 

Invit, aşadar, pe toţi liberalii, de toate obedienţele şi orientările, să reînnoiască prin votul lor Alianţa cîştigătoare din 2004, să oblige prin votul lor partidele de dreapta să conlucreze într-o nouă guvernare. 
 
 

Theodor Paleologu

25 noiembrie 2008

Candidat PD-L, Colegiul 9, Sectorul 2

Bucureşti

8 Comments »

 1. Eu nu votez si nu sunt anarho-liberal. Sunt lucid si, oarecum, prin acest refuz de a vota ma consider foarte implicat in actul electoral. Nu doresc sa validez imensele cheltuieli electorale (din nici o parte). Refacerea Aliantei PNL/ PD-L este ceva minunat. Pentru ei. Cand sloganul electoral striga “Ei cu Ei( care ei?) si Noi cu Voi (cu noi?!)” eu aud o lozinca revolutionar-socialista, nicidecum liberala. Pacat pentru PNL ( ca nu-l votez eu) caci a cam dat dovada, printre cateva prostii, de o adevarata structura liberala. Singurul partid care a avut putere sa stea la guvernare intr-o tara in care ceilalti ( care vor a vina acum sa ne conduca) se kku pe ei de spaima noului. Toti birocratii si bugetarii, securistii si imbogatitii, pionierii lui Iliescu fac parte din acestia. Macar liberalii ( desi au fost la putere nu s-au marit ca partid ca altele altadata) sunt adevarati adversari. Stim ce pot, sunt baieti cinstiti, dusmani adevarati.
  Eu unul prefer un guvern liberal in continuare, singur chiar daca are 1%.
  Imi pare rau de domnul Paleologu dar o sa o pateasca cu buldogii astia. Sincer imi pare rau. Sper sa se trezeasca caci astia nu fac politica fac doar mizerii de cartier. In esenta PD-l este mai aproape de PSD decat de orice iluzie liberala care le-ar putea trece prin capete.

 2. cand citesc raspunsuri ca cel de mai sus, imi dau seama ca traim intr-o cultura politica minora; PNL partid liberal? sa inteleg ca a venit 1 aprilie si n-am stiut? dar cum s-a mentinut acest partid petro-liberal la putere, cumva cu ajutorul psd-ului, prin banii cadou facuti lui hrebenciuc, oprisan si restul de bolsevici….; dar cine i-a dat afara de la guvernare pe cei de la PD? prosternarile lui motociclist-tariceanu la poarta patriciana e de domeniul evidentei

  dar nu conteaza, noi stam acasa ca suntem perfecti (si perfectionisti) si nu votam, si-l asteptam pe Hristos sa candideze (cumva pe listele PSD-ului, ca e cinstit si sarac; plus ca popanii sunt cei mai buni agenti electorali ai PSD-ului in teritoriu..)

 3. Respect.
  Cultura politica minora ii face pe unii sa se considere prea sus pentru a fi atinsi si sa se considere, oarecum, nascuti prea devreme pentru locurile acestea. Si nu in ultimul rand ii face sa voteze. Cu PD-L! Sau cu PNL! Sau cu PSD!
  PNL nu este partid liberal in sensul in care liberalismul excita anumite constiinte. Dar PD-L este liberal cam cat este PNG de crestin ( ptiu feri)
  O afirmatie de genul PNL s-a mentinut la putere “prin banii cadou facuti lui hrebenciuc, oprisan si restul de bolsevici…” ma face sa va dau dreptate in privinta culturii politice minore.
  Ultima, sa-i zicem fraza, tine de un tip de gandire pe care il respect doar pentru ca o consider umana, general umana.
  In rest aveti dreptate, am vazut si eu un episcop ce-l prezenta pe Hrebenciuc in biserica drept o reusita a evolutionismului. Si un preot care spunea ca de el avem nevoie. Este trist, dar uman. Nu justific pe nimeni. Vorbeam de altceva in prima postare.
  In ce priveste abtinerea de la vot… Pai in orice sistem de votare exista starea de abtinere. De ce devine atat de incorecta abtinerea?! Cred ca devine incorecta fata de toti admiratorii-votanti ai tuturor partidelor politice caci nu poti vota cu toti odata.
  Propun un nou sistem de votare; sa se voteze procentual adica: omul sa voteze 30%PSD, 31%PDL samd. Dar suma sa nu faca 100%. Ci sa faca cat vor ei sa faca.
  Asa cred ca e frumos.

  Si ca final sa stiti ca daca ar veni
  “Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu,
  Unul-Născut, Care din Tătal S-a născut, mai înainte de toţi vecii. Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat,
  Născut, nu făcut, Cel de o fiinţă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut.
  Care pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire
  S-a pogorât din ceruri
  Şi S-a întrupat de la Duhul Sfânt şi din Maria Fecioara
  Şi S-a făcut om.
  Şi S-a răstignit pentru noi în zilele lui Pilat din Pont,
  Şi a pătimit şi S-a îngropat.
  Şi a înviat a treia zi după Scripturi .
  Şi S-a suit la ceruri şi Şade de-a dreapta Tatălui.”, nu l-as vota. Caci El “iaraşi va să vină cu slavă, să judece viii şi morţii, A cărui Împărăţie nu va avea sfârşit. ”
  M-ai priceput?
  Spun si eu ce cred, nu invit pe nimeni la mine acasa.

 4. Doamne ajuta.
  Inteleg ca-i investesti pe liberalii zilelor noastre cu o oarecare verticalitate, una mai mult ancorata in pedigree decat in prestatii curente autentic liberale. Stii bine ca personajele care compun actualmente leadershipul liberal sunt de aceeasi extractie ca si omologii din partidele concurente. In atere situatie, intradevar, doar “brandul” te mai poate salva, daca nu-l terfelesti prea tare, si pe asta.
  Imi pun intrebarea atunci, de ce nici macar brandul nu mai constituie un reper pentru tineri politicieni ca Toader Paleologu, Ionut Popescu, M. R. Ungureanu etc? Or fi nepotriviri doctrinare sau efemere incongruente de contuita, strategica si de autoritate?
  Cand exprimi un punct de vedere partizan politic te activezi politic, devii militant, nu abligatoriu fan(atic). Fanatismul ideologic, desi tentant si ideal, in practica se reduce la pumn in gura sau chiar anihilare fizica, fanatismul ideatic il vedem in tlakshourile televizate zi de zi consecinta lui ultima fiind decadenta ultima, cazul bideu-ciocumic.
  Votul este un act de asumare a mundanului, a apartenentei la derizoriu, a mortii lumii asteia (careia tu/noi nu-i putem muri). In definitiv, cum spunea si narcis, nu poti vota cu Dumnezeu.
  Vietile noastre seamana oarecum paradoxalei filiatii Noica tatal-Noica fiul; cat ii trebuie mirarii filosofice sa se zideasca in Duh? Aparent, o generatie. In realitate, Lucrarea este atemporala si incognoscibila, precum Tatal.

 5. Cu respect.
  Parerea mea este alta.
  Imi asum lumea, dar nu prin vot ci, prin esenta sa de dar din partea lui Dumnezeu, ce ne-a fost data pentru a o aduce Lui “lucrata” de noi.
  De ce nu poti vota cu Dumnezeu?! Pentru ca El nu candideaza. E simplu.
  Si o credinta a mea: mirarea filosofica nu se poate zidi in Duh (asta m-a invatat Palama si am experimentat-o pe propria mea piele, adica am “luat-o”.). In Duh nu se zideste decat persoana smerita, ne-mandra.
  Lucrarea nu este atemporala si nici incognoscibila, precum nici Tatal nu este caci este Persoana, ca tine si ca mine. Caci cel ce L-a vazut pe Hristos L-a vazut pe Tatal si Sfantul Duh ne invata pe noi despre toate. Toate, toate… Ca noi nu-L credem pe cuvant ,asta e altceva.
  Doar,
  Hristos a inviat!

 6. lumea a incetat sa ne mai fie dar din clipa caderii … am avut grija sa ne-o facem iad.
  putini sunt cei ce o mai intrezaresc ca dar si ma bucur pentru tine ca poti cu ajutor de la Duhul sfant.
  da, s-a smerit parintele Rafail si pentru mirarea batranului sau tata. ce frumos e atunci cand pocainta si rugaciunile copiilor zidesc mantuirea parintilor din moarte. uneori o vad ca unica perspectiva si pentru mine, dar aduce a deznadejde si asta ma tine cu fata spere Hristos.
  in rest, mutumesc pentru cuvintele cu folos.

 7. nu pentru ca nu candideaza, ci pentru ca nu este incaput de un sistem democratic.
  cezarul, daca are ceva, are de la El. daca n-are de la El are de dincolo, din afara…
  oare se va mai putea sadi o astfel de constiinta in cezar?

 8. Cezarul a fost alegerea poporului pentru ca nu suporta prezenta Tatalui , atat de “intransigenta”. Cand Israel a cerut rege a facut un mare pacat in ochii Domnului. A dorit inmuierea focului dragostei ce venea de la Tatal. Dragostea tatalui doare caci persoana fiului este dornica de a lasa urme. Cezarul a fost semnul refuzului dragostei de Tata.
  Noi am refuzat si cezarul si ne-am pus pe noi sa ne fim tati si fii sa ne fim iubiti si iubitori. Am ajuns intr-o stare de “masturbare erotica”. Doar noi. Nimeni, in afara de noi, consideram, nu ne mai iubeste. Si totul este permis.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.