CINISMUL INDIFERENŢEI (un articol de Mircea Cărtărescu)

Cinismul românesc e de un soi ciudat, nemaiîntâlnit probabil în altă parte. El constă în faptul că fapte cinice sunt primite cu un cinism încă şi mai mare. Răspundem cu cel mai josnic cinism, cel al indiferenţei, cinismului fără margini al lumii româneşti. Aflăm zilnic despre nedreptăţi care-n alte părţi ar zdruncina munţii. Le primim rânjind: păi, sigur, aşa suntem noi, românul tot român, şi găsim un fel de bucurie sinistră în asumarea, pe un spectru mergând de la ridicatul din umeri la autoflagelare zâmbăreaţă, a părţii imorale, promiscue a propriului nostru caracter.

9 Comments »

  1. Nu este indiferenta. Este pragmatism. Nicolae Steinhardt a descris una dintre calitatile principale ale romanului, care dupa mine este absoluta. Spunea ca ” pe roman nu poti sa-l duci cu muia”. El STIE ce se intampla chiar daca tace, el stie cine e vinovat chiar daca nu iese in strada. Romanul nu poate fi pacalit. Si nici nu a fost pacalit vreodata. Atunci ce se intampla?! Eu cred ca romanul este LENES intelegand prin asta pe omul lenes din povestea lui Creanga care, apropo nu este personaj negativ ci absolut, nu accepta minciuna organica dar accepta sa fie ucis destul de usor. Romanului nu-i place sangele si asta poate l-a costat “demnitatea publicitara” dar l-a facut sa existe continuu atatea secole in jurul marii minuni dumnezeiesti care este LIMBA ROMANA.
    Cred ca domnul Cartarescu – pe care ca artist il agreez da nu-l urmez – se ineaca cu propria saliva cand acuza pe romani. Ar dori sarabanda dionisiaca pe strazile, neasfaltate, ale Romaniei. Ar dori mitinguri “impotriva” pentru a se simti mangaiat de duhul prezentului corect si moral pe care EI cred ca il intruchipeaza.
    Imi pare rau de EI dar poporul roman nu este cel ce voteaza ( aprox 40%), nu este cel ce scrie, nu este cel ce apare la stiri. Neamul asta – nu sunt nationalist DELOC – traieste, vorba lui Kundera, in alta parte. Si Dumnezeu il judeca, nu altcineva!

  2. heraaskuo:

    din respect pt cititorii acestui blog: cand ai de gand sa nu mai bati campii cu gratie si sa revii cu picioarele pe pamant? sau poate esti deja in Eden si noi nu stim?

    prin pasunismele pe care le debitezi, nu faci decat sa inviti la imobilism politic si lene organica; tu realizezi cat gnosticism ieftin e in scrisul tau?

    jenant!!!

  3. ignora-ma, atunci!
    si nu te mai erija in aparatorul celor multi ca poate ajungi presedinte.
    nu cunosc termenul pasunism in special si in general nu prea ma intereseaza ismele.
    care voi ( nu stiti)?!
    22 este varsta sau…
    cati ani aveai in ’91 in timpul Pietei Universitatii?
    exista o expresie pe care o detest: “ciocu mic”.
    asta imi transmiti?
    spun ce cred.
    tu in ce crezi?
    sau daca vrei iti spun eu in ce crezi. mai bine decat tine.
    trebuie sa fiu de acord cu cineva anume?
    nu, nu sunt in Eden. poate n-ai aflat dar s-a inchis demult…
    somn usor.

  4. mda, spune ce vrei, dar iti scapa numai porumbei (ca sa-ti traduc, vorbesti prostii)

    nu stiu despre Eden, nu sunt “cunoscator” ca tine, dar cu siguranta s-a inchis altceva pt tine, si cam de mult dupa cate observ: BIBLIOTECA

    nu ma erijez in aparatorul celor multi ci a celei putine pt mioritici: Ratiunea

    salutari din Vis!

  5. Daca nu cunosti despre Eden de ce aduci vorba?
    Denumeste porumbeii identificati! Sa-i privim in fata. Si sa-i starpim, tovarase. Sa-i starpim cu devotament.
    Tu, daca-mi permiteti sa va zic tu, ai auzit de pareri personale si asumate sau toate fazele tari le-ai aflat din BIBLIOTECA?
    De ce are RATIUNEA nevoie de aparator? Este atat de slaba?

  6. lasa ironiile marxistoide ca nu te prind….

    vezi cum faci cu permisul la bibilioteca; parere personala are si baba Marghioala din coltul mesei, asta nu inseamna ca trebuiesc luate in seama cand vine vb despre cestiuni ceva mai adanci

    spor la Biblioteca si sa nu te pierzi pe acolo!

  7. nu sunt ironii. sunt vederi.
    nu o cunosc pe baba Marghioala. zici ca sta de obicei in coltul mesei? o sa fiu mai atent de acum incolo.
    cat despre biblioteca (se scrie cu b nu cu B)… numai de bine.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.