SONDAJ DESPRE RELAŢIA BISERICĂ-STAT: (I) SALARIZAREA CLERULUI ÎNALT

Relaţia de obedienţă a Bisericii Ortodoxe faţă de un Stat secular este un subiect de îngrijorare pentru mulţi credincioşi, catehumeni şi necredincioşi – deopotrivă. Unul din mecanismele cheie care definesc această relaţie (de independenţă sau obedienţă) este procedeul de finanţare a lucrării liturgice, pastorale şi misionare Bisericii (începând cu membrii sinodului). O Biserică puternică este, în primul rând, o Biserică imună la şantaj politic şi economic. Viitorul activităţii Bisericii (care include preoţii de mir, funcţionarii din administraţiile eparhiale, salariaţii seminariilor şi facultăţilor de teologie, profesorii de religie din şcolile gimnaziale sau din licee) va fi afectat de recalibrarea acestei relaţii (ceea ce presupune, între altele, renaşterea unui laicat prosper, redescoperirea virtuţilor antreprenoriale, o teologie socială care să discute raportul faţă de socialism şi capitalism). Cititorii acestui blog sunt invitaţi să-şi exprime opinia în privinţa direcţiei pe care trebuie s-o asume liderii Bisericii pentru redefinirea relaţiei cu structurile unui Stat – foarte adesea – corupt şi inuman. Sondajul de faţă face parte dintr-o serie de “consultări” a publicului cititor pe teme definitorii din agenda vieţii publice.

Vă mulţumim!

MN

PS: Pe acest subiect puteţi citi şi comentarile analistului economic Bogdan ENACHE.

9 Comments »

  1. “Da, salariile de la Stat ar trebui înlocuite cu indemnizaţii private din partea credincioşilor laici, mult mai puţin taxaţi de către Stat dar implicaţi în chivernisirea bugetului Bisericii locale.”

    Asa ar fi cel mai bine pentru ca ierarhii nu ar mai fi santajati de Stat, de politicieni, si ar putea sa riposteze fara frica fata de masurile socialiste. Atata vreme cat PF Daniel are salariu de la Stat, normal ca nu va riposta PERSONAL fata de un guvern socialist care ar legaliza casatoriile homosexuale si ar scoate religia din scoli.

    Pentru Nastase si Geoana conteaza mai mult Institutul Aspen decat vocatia publica a religiei.

    De prea multa vreme li se pune calusul in gura de catre Stat ierarhilor nostri. Ar fi timpul sa se schimbe ceva. Vin vremuri sumbre si ar fi tragic ca BOR sa fie o secta globalista dupa ce a fost o secta colectivista in 45 de ani de comunism.

  2. Cu respect.
    Da, salariile de la stat contribuie la secularizarea clerului si, mai important, creeaza o prapastie intre ierarhia superioara si cea inferioara. Poate parea idealist insa Biserica trebuie sa existe prin sine. Ce inseamna asta? Sa aiba imaginea reala. Eu ca credincios din zona inferioara a ierarhiei de ce sa nu fiu platit de catre Stat caci si eu fac parte din corpul Bisericii?! Fara mine clerul nu ar fi. Pare aberant DAR aceasta pozitie demonstreaza absurdul salarizarii ierarhiei superioare. Care este justificarea acestei salarizari?
    “Ajutorul” in societate?!
    Lucrarea institutiei BOR creaza valoare umana ce ajuta Statul in marsul sau triumfal catre NIMIC?!
    Pai atunci cum ramane cu indemnul Sfantului Pavel?
    “Gâlcevi necurmate ale oamenilor stricaţi la minte şi lipsiţi de adevăr, care socotesc că evlavia este un mijloc de câştig. Depărtează-te de unii ca aceştia.
    Şi, în adevăr, evlavia este mare câştig, dar atunci când ea se îndestulează cu ce are.
    Pentru că noi n-am adus nimic în lume, tot aşa cum nici nu putem să scoatem ceva din ea afară;
    Ci, având hrană şi îmbrăcăminte cu acestea vom fi îndestulaţi.
    Cei ce vor să se îmbogăţească, dimpotrivă, cad în ispită şi în cursă şi în multe pofte nebuneşti şi vătămătoare, ca unele care cufundă pe oameni în ruină şi în pierzare. ”
    Poate toti banii ii folosesc in scopuri crestinesti, nu?
    Dar atunci ce e cu mertzanele si opulenta…?
    Cine slujeste sa traiasca din slujire. Din SLUJIRE, din rasplata SLUJIRII. Slujesti omul, primesti plata de la el. Slujesti altcuiva, primesti plata de la el.
    Nu e bine.

  3. Si eu ca agnostic, adept al secularizarii si degraba dornic de separare a statului de biserica is de acord ca ar trebui ca statul sa nu mai sprijine in nici un fel financiar biserca. O confesiune moderna stie sa atraga sprijinul financiar al credinciosilor…

  4. Natura raporturilor dintre Biserica si Stat a fost, este si va fi o problema (issue). Formele statele si de guvernamânt se schimba fara incetare in istorie, iar Biserica ca institutie nu sta nici ea pe loc. Un psihanalist crestin din Franta spunea acum cativa ani ca “granita intre sanatatea mintala si boala au devenit [in zilele noastre] destul de neclare [floues]”. Ma gandesc ca s-ar putea aplica vorba asta si la relatia dintre Biserica si Stat. E parca din ce in ce mai greu de trasat o linie si sa zici “pâna aici ti-e tie, Biserica” si “pâna aici ti-e tie, Statule”. Atâta vreme oameni din Biserica si din Stat au pus umarul la impins într-o parte si in alta pe aceasta linie, ca ea a devenit vaga, neclara, nevizibila.

    Am pus niste ganduri, altele, si aici: http://nistea.com/blog/index.php/2008/10/18/48-salariile-personalului-de-cult-si-proprietatile-bisericesti-in-romania

  5. Scuze.
    Intre Stat si Biserica nu este nici un raport. Nu prea inteleg de ce se continua pe aceasta cale? Care Stat? Exista vreun raport intre Revolutie si Dumnezeu? Ca evenimentul fondator al statului modern – si nu numai – este Revolutia. Si mai bine, revolutia permanenta. Impotriva Domnului si a Evangheliei sale.
    Pacat ca preotii…

  6. exista o logica inversa in a pune problema in felul asta.
    salarizarea preotilor de catre stat este un detaliu putin semnificativ in cadrul fenomenului mai larg al secularizarii “tacite”.
    complicitatile ideologice, cardasiile pecuniare, calculele lumesti ii discrediteaza pe ierarhii BOR in relatie cu politicul si economicul.
    sunt intru totul de acord cu posterile lui heraaskuortodox pe tema asta.
    nu o judecata contextualizata istoric sau politic ne ajuta in acest caz, ci numai cuvantul Evangheliei si al Sf. Parinti, foarte explicit de altfel.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.