SFÂRŞITUL CAPITALISMULUI (Dragoş Paul Aligică)

Ori de cate ori se inregistreaza o turbulenta economica mai semnificativa a pietelor mondiale, in mod au tomat se declanseaza o explozie de articole si interven tii publice anuntand cu o intensitate febrila prabusirea sau disparitia iminenta a capitalismului. Aceasta relatie cauza la reprezinta un fenomen perfect predictibil si este pusa in miscare de resorturi sociale, psihologice si ideo logice bine documentate in literatura dedicata problemei. De aici, doua corolare. Primul are o nuan ta ironica: la bursa pariurilor poti castiga bani buni mizand pe acest fe nomen. Al doilea are o nuanta euristica: marea ma jo­ritate a textelor sau a retoricii produse cu aceste ocazii nu are nicio legatura cu analiza sau predictia sociala. Prin urmare, prima eroare ce trebuie evitata de cei ce vor sa-si pastreze luciditatea in aceste circumstante este aceea de a-si pierde vremea luandu-i in serios pe cei atinsi de febra datului cu parerea privind colapsul capitalismului.

Capitalismul a tot fost dat prabusit si pe cale de disparitie de mai bine de 100 de ani, in nenumarate locuri si in nenu ma ra te randuri. Datele urmatoare evoca doar o parte a acestor momente: 1914, 1917, 1923, 1929, 1933, 1939, 1945, 1952, 1968, 1970, 1973, 1979, 1987, 1997, 2001. Sa spunem, deci, ceva ce tine nu de teorii economice savante, ci de simtul comun: poate ca or dinea capitalista se va prabusi si va disparea candva. Dar un sistem ce cuprinde, in grade si cu intensitati diferite, miliarde de oameni, care produce peste 90% din avutia globala, care s-a institutionalizat in toate sferele vietii so ciale de mai bine de 200 de ani, care satisface nevoile ma teriale ale unui numar imens de oameni la un nivel fara precedent istoric, neavand competitie viabila in aceas ta privinta, un sistem care se sprijina pe grupurile sociale cele mai inteligente, antreprenoriale si eficiente ale civilizatiei occidentale si care, mai ales, este ancorat in inclinatia naturala a fiintei umane de a se angaja in tranzactii libere nu dispare chiar asa, peste noapte. 

(Text apărut în Revista 22)

 

4 Comments »

  1. Capitalismul, ca valoare in sine, a disparut in anii ’90. Asta este clar. Fara rest. Moartea capitalismului este dovedita de puterea ideologica a discursului globalist. Capitalismul real se bazeaza pe persoana iar comunitatea in care el exista este o comunitate ce este inchegata de altceva decat pe valoare economica. Este inchegata pe o credinta. Traim in epoca marxista iar capitalismul, piata libera, nu mai exista. Totul este proiect.

  2. Aceasta nu este o turbulenta economica mai semnificativa , iar anii aceeia insirati netinandu-se cont de uriasele diferente incearca sa minimalizeze marile crize , dintre care aceasta in care deja am intrat va fi cea mai mare din istorie . Iata parerea mea :

    David Rockefeller :

    „Tot ce avem nevoie este o criza majora, iar natiunile vor accepta NOUA ORDINE MONDIALA „

    Am facut aceasta introducere deoarece evenimentele recente din domeniul financiar – bancar impun reconsiderarea a ceea ce pana acum era simplist etichetat ca teoria conspiratiei si reprezinta a doua etapa majora ( dupa masurile luate in urma evenimentelor din 11.09.2001 ) din ultimul capitol al edificarii societatii de tip Big Brother planetar .
    Retineti va rog entitatile si personajele cheie din aceste evenimente :

    JPMorgan Chase

    Citigroup Inc

    Federal Reserve

    Henry Paulson

    Ben Bernanke

    In cursul urmatorului scurt istoric ne vom reintalni cu ele si vom constata impreuna cum se leaga lucrurile .

    Inca de anul trecut semnalam cu obstinatie ca urmeaza o MEGA CRIZA formata dintr-un cumul de crize ( pe care mass-media corporatista le prezinta ca fara a avea legatura intre ele ) : financiar bancara , petroliera , alimentara , miscari de strada , razboi mondial , implanturi cu microcipuri .

    Iata ca anul acesta primele doua au „ explodat „ , urmeaza a treia si in 1-2 ani restul . De ce ? Pentru instaurarea Big Brother totalitar , super formatiunea statala multinationala politieneasca formata din strict doua clase sociale : ELITELE si plebea de consumatori unelte , albine intr-un urias stup . Pe parcursul acestui articol voi incerca sa demonstrez acest lucru .

    http://saccsiv.weblog.ro/2008-09-27/534502/Criza-financiara-din-SUA-%2C-etapa-principa—.html

    Mugur Isărescu : ” Există ceva ce va schimba definitiv lumea în această criză ”

    Reiau cele mai importante fraze dintr-o foarte importanta declaratie a guvernatorului Bancii Nationale :
    “ (…) Se vorbea si atunci in 1947 despre necesitatea unei noi ordini economice, financiare internationale. Organismele financiare postbelice erau considerate demodate si imperios necesar a fi remodelate, cel putin, daca nu reformulate. (…)
    Am acest dezavantaj al faptului ca… am capatat ceva experienta si, din aceasta cauza, am senzatia de deja-vu. Nu pot sa scap de ideea de ciclicitate. Si instinctiv, cand aud formulari despre “o NOUA ORDINE MONDIALA ” sau unele chiar mai putin radicale, de tipul: “lumea nu va mai fi cum a fost“ sau declaratii relativ belicoase, de tipul celei formulate de Ministrul de Finante german – care vorbea despre “criza sistemului anglo-saxon” si ca… “America va plati pentru aceasta criza” – ei, va spuneam, datorita experientei si senzatiei de deja-vu, tind sa dau fluiditate intregului proces. Lumea nu va mai fi cum a fost, pentru ca se schimba, asa cum s-a schimbat si atunci; nu prea stim ce se va intampla. S-ar putea, intr-adevar, sa fim la sfarsitul unei epoci mai indelungate si [la] inceputul alteia. (…) Exista intr-adevar ceva ce va schimba definitiv lumea. Si acest ceva s-a întâmplat în America. (…) ”.

    Mai vorbeste dansul despre ciclurile lungi de aproximativ 100 de ani , amintind de cel inceput cu batalia de la Waterloo ( 1815 ) ce a durat pana la primul razboi mondial ( 1914 ) , cand a inceput altul , ce se va incheia curand . Recunostea ca anumite cercuri chiar se pregatesc de celebrarea inceputului acestei prime conflagratii .

    Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei stie ce spune dar consider ca nu spune tot ceea ce stie . Este singurul roman membru al Comisiei Trilaterale si cea mai „ longeviva „ personalitate intr-o functie importanta din Romania .
    Comisia Trilaterala a fost creata in 1973 la initiativa lui David Rockefeller . Alti membri fondatori au fost Alan Greenspan si Paul Volcker , ambii fosti capi ai Federal Reserve ,. De asemenea si Zbigniew Brzezinski , care a fost si director .

  3. cu asemenea comentarii jenante, orice raspuns pare de prisos; in curand saccsiv o sa ne zica data sfarsitului lumii…

    penibil!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.