9 Comments »

  1. cu respect.
    destule naivitati in acest articol. nu vreau sa par nebun DAR inca nimeni nu intelege Rusia. si nici nu au inteles-o vreodata. pentru a intelege o tara ca Rusia – care, apropo, nici macar nu este perceputa real ca prezenta geografica ( daca o iei pe harta de un colt si o intorci pivotand pe coltul opus ajungi de unde ai plecat) – trebuie sa taci de cateva ori inainte sa incepi sa vorbesti despre ea.

  2. cu respect.

    destule naivitati heraaskuortodox, nu prea ai inteles textul

    ce e asa de tainic la un popor care se “imbata” si cu Hristos si cu vodka? grandilocventa, credinta impinsa in unele cazuri pana la autodistrugere si neputinta politica (lucrul tragic)

    daca nu ma insel, asa credea si Georges Nivat, care vb aia, a strabatut Rusia la pas…

  3. daca n-ai inteles textul, inseamna ca trebuie sa-l mai citesti o data

    era vb despre situatia politica, in ansamblu, altfel n-am mai face/scrie/reconstitui istoria, ca de, nu eram pe acolo, eram nenascutii caini ai lui Nichita

    destul despre subiect, Aristotel trebui revizitat…

  4. Stima.
    Eu nu cred ca Nichita il cunostea pe Dragoş Paul Aligică. Si nu, nu sunt de acord cu ansamblul situatiei politice. Fac/ scriu/reconstitui istoria… Asta da mandrie. Da-mi si mie adresa numitului Aristotel sa-l vizitez :). Banditul s-a mutat fara sa spuna:)
    Si, in fine, daca iti poti inchipui ca textul asta trebuie citit de doua ori inseamna ca…

  5. Cu respect.
    Am recitit textul. mai atent si mai angajat, pentru a raspunde dupa mintea mea acestei incercari derizorii de a limpezi viata.
    1.traditionala stra­tegie taristo-sovietica ( ce expresie KGB-ista)
    2.implicatia CIA – ca idee si ca practica ca doar nu de ieri de azi CIA rezolva problemele entitatii industrial-militare creand conflicte excentrice…
    3.”Neavand un sistem economic cu o structura complexa si moderna,
    totul se concentreaza in jurul obiectivului de a le crea altora
    dependenta de resursele naturale pe care Moscova le controleaza.”
    ( Europa Occidentala are o economie pe care Moscova a subjugat-o creand dependenta de resursele ei??)
    4.”Nu este clar daca decidentii rusi isi dau seama ca pe termen lung acest tip de joc geoeconomic nu duce prea departe.” Doar vreo 500 ani. Asta daca nu cumva autorul articolului vorbeste de timpuri de peste sute de ani:)
    5.”Si, cum in mod traditional politica rusa nu este una inspirata de principiul constructiei institutionale, ci de cel al fortei pure, optiunea lor nu trebuie sa fie o surpriza.”
    Spre deosebire de SUA care numai forta nu foloseste pentru a se impune.
    6.”va continua infiltrarea economiilor din jur, precum cea romaneasca.” Ca si cum economia Romaniei n-are nicio treaba cu economia UE.
    7.”puternicul sentiment inertial antirus al populatiei”. Onirism
    8.”Instrumentarul Moscovei are o problema: lipsa de legitimitate ideologica a Rusiei in lume si, mai ales, in Estul Europei.”
    Daca judecam pozitia unei comunitati dpdv al ideologiei nu o putem face decat de pe pozitia unei ideologii, altfel am fi obiectivi si deschisi misterului acestei comunitati.
    Iar cat despre “capacitatea de a capta mintile si inimile, intelegerea si simpatia popoarelor vizate” – in logica textului toata lumea este vizata de “hegemonia ruseasca”- sunt circumspect
    si intrebator nefiind obtuz ideologic. Cand poporului proletar ii este captata mintea si inima de tot mai noile produse de consum ma situez in pozitia de a nu considera alegerea valorii o caracteristica a clasei consumatoare definita tocmai prin aceasta.
    9.”Est-europenii imbratiseaza in mod spontan valorile si principiile democratiei, libertatii si capitalismului. Iar Rusia nu are o contraoferta viabila.” O contraoferta in acest context
    este nula si neavenita in mintea unei comunitati ce imbratiseaza un ce atat de bine definit si iubit. Iar despre imbratisarea “principiilor libertatii”, care nu are, dupa mine, nici o legatura cu LIBERTATEA, mai bine sa tacem gravi.
    Astea ar fi o parte a naivitatilor, periculoase spun eu, colportate vanjos de o anumita tagma (a profetiilor aulic-academice)
    In rest, va doresc multa sanatate tuturor si inchei cu o vorba a parintelui Cleopa:
    ” Deci, fratia ta, daca vrei sa ajungi la aceasta fericita masura de a izgoni dracii si de a face minuni( nota mea: a crea u-topia social-politica), sileste-te cu osardie sa duci viata curata
    , in supunere, ascultare si in saracie de patimi, si atunci vei ajunge la nepatimire, vei ajunge mare facator de minuni, asemenea cu cei ce izgonesc dracii.
    Daca insa, inainte de a scoate dracii din sine-ti si a te curati de patimi, vei avea obraznicia si nebuna indrazneala sa te rogi lui Dumnezeu ca sa-ti dea darul de a scoate dracii din altii( nota mea: din societate) si de a face
    minuni, apoi prin aceasta mandrie, vei fi batjocorit de dracul.”
    spor la viata!

  6. ca sa nu lungim subiectul:

    2. felicitari pt chestiunea cu CIA, nu numai ca ati dezlegat unul din misterele lumii dar ati castigat si o excursie cu Dick Marty prin centrele secrete din Europa; cartile de la editura Antet nu va ajuta (vb in general)

    3.economia Europei se datoreaza in mare masura propriei incapacitati, incapacitate intretinuta de majoritatea elitelor stangiste din mediul academic si politic; Rusia a speculat momentul si prin urmare profita din plin (doar “prietenul” la nevoie/nevoi se cunoaste, nu?)

    4.cand ati citit ultima carte de analiza macroeconomica?

    5.ma tem ca nici Chomsky nu se ia in serios cand vb depre “imperialismul” SUA…

    6. poate onirism intretinut sau indus…

    8. care este misterul acestei comunitati, ca eu nu l-am gasit nici in Transnistria???

    [..Cand poporului proletar ii este captata mintea si inima de tot mai noile produse de consum ma situez in pozitia de a nu considera alegerea valorii o caracteristica a clasei consumatoare definita tocmai prin aceasta.]

    fara suparare, asta e marxism din cetatea lui Bucur

    de cand oamenii sunt doar simpli receptaculi, si-au uitat ratiunea/mintea la aprozar???

    9. eu cred ca statele baltice si celelate din sud- estul Europei si-au facut temele la modulul istorie comparata si ideologii politice, ramane sa ni le facem si noi

    pana la LIBERTATE, trebui sa asiguram un spatiu calm de dezbatere, care, vai, nu se face decat aplicand niste principii general valabil-acceptabile de o comunitate ( McIntyre e bun de citit);altfel nu am functiona decat in parametrii impusi de logica necesitatii cu iz gnostic; dupa cum stiti, Aligica e un tip destul de inteligent incat sa priceapa ca “toate ne sunt ingaduite dar nu toate sunt de folos”

    pe final sa nu-l introducem cu forta pe par.Cleopa, sa nu manipulam prin identificari, ca nu tine

    sa nu condundam planurile si sa avem in minte indemnul evanghelic privitor la Cezar si Dumnezeu

    se poate despatimi omul si cu Efrem Sirul dimineata si cu von Mises seara, atat timp cat inima stie sa separe cele doua planuri

    Doamne ajuta!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.