WILLIAM F. BUCKLEY JR. A TRECUT LA CELE VEŞNICE

Gazetar, romancier, autor uluitor de prolific – peste 45 de cărţi de eseuri, memorii sau nuvele şi alte peste cinci mii de articole de gazetă, recenzii sau note – William F. Buckley Jr. s-a stins ieri din viaţă, la vârsta de 82 de ani. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Părinte al mişcării conservatoare şi un reputat polemist al jurnalismului audio-vizual, autor al unei longevive emisiuni TV: „Firing Line” (1966-1999, 1540 de episoade). În anul 1991, Buckley Jr. a fost distins cu Medalia Libertăţii de către preşedintele George Bush Sr. în semn de recunoştinţă pentru demnitatea cu care a traversat cele mai grele momente din istoria politică a Americii secolului XX.

William F. Buckley Jr. în tinereţe

Născut la New York în data de 24 noiembrie 1925, într-o familie cu rădăcini europene, William F. Buckley Jr. a fost fiul lui William Frank Buckley Sr. (texan cu line genealogică ascendentă în Irlanda catolică) şi Aloïse Steiner (cu origini elveţiene). Înainte de-a deveni un magnat al petrolului, tatăl a studiat dreptul şi limbile romanice la University of Texas din Austin. William Frank Buckley Sr. (1881-1958) şi-a câştigat averea iniţial prin investiţii în terenurile bogate cu ţiţei ale Mexicului, extinzînd apoi activităţile firmei sale în domeniul imobiliar. Soţia sa Aloïse Steiner (1895-1985) era fiica unei pioase şi prospere familii de industriaşi din New Orleans. Căsătorită în 1917 cu tânărul William Frank Buckley Sr., Aloïse a devenit mama a zece copii, cu toţii educaţi în credinţa romano-catolică şi crescuţi în acea atmosferă cosmpolită unde manierele elevate şi conversaţia poliglotă fac mereu casă bună.

William F. Buckley Jr. a făcut primii ani de şcoală la Paris şi Londra, devenind cu uşurinţă fluent în spaniolă şi franceză. Pasiunea pentru cărţi, conversaţie, muzică, navigaţie şi călărie poartă o puternică amprentă a copilăriei. Prosperitatea părinţilor i-a permis să călătorească mult înăuntrul şi în afara graniţelor Americii, fiind de mic expus realităţilor unui Occident plural. A moştenit din familie regula de aur a toleranţei faţă de diversitate, sprijinită de încrederea fermă în propriul crez. După ce face studii gimnaziale în Anglia, la doar 19 ani Buckley Jr. devine locotent în armata americană. Nu ajunge niciodată pe teatrul de operaţiuni militare din Europa, Africa de Nord sau Oceanul Pacific. În 1945 se înscrie student al Universităţii Yale.

Cinci ani mai târziu, Buckley Jr. scrie un volum controversat Despre experienţa sa universitară. Sub titlul God and Man at Yale: The Superstitions of Academic Freedom (1951), cartea poartă această dedicaţie: for God, for Country, and for Yale, in that order. Buckley Jr. îşi începe pledoaria cu o profesiune de credinţă: „dintotdeauna am fost învăţat, iar experienţa a întărit această educaţie, că o credinţă lucrătoare (active faith) în Dumnezeu şi o adeziune puternică (rigid adherence) faţă de principiile creştine contribuie decisiv la o viaţă bine rânduită (good life). De asemenea, am crezut, deşi doar cu firave cunoştinţe economice, că iniţiativa privată şi un sistem de guvernare limitată au slujit această ţară şi vor continua s-o facă şi pe viitor.” Cu aceste premise, autorul deconstruieşte mitul neutralităţii academice sub umbrela căruia erau lăudate superioritatea metafizică a ateismului, hedonismul alternativ, importanţa planificării centralizate în economie şi rezonabilitatea colectivismului ideologic.

Despre celelalte aspecte importante ale vieţii lui William F. Buckley Jr., urmăriţi numerele din luna februarie, martie şi aprilie ale revistei „Idei în dialog”, 2008.

Mihail NEAMŢU

1 Comment »

  1. A doua parte a eseului despre WFB jr. , aparuta in ultimul nr. din Idei in Dialog e foarte interesanta. Mai ales discutia despre invatamantul privat. De altfel dl. Neamtu a mai amintit aceasta perspectiva si in emisiunea Altfel de pe Realitatea TV. Ma gandesc ca pregatea inca de atunci articolul despre WFB jr.
    Personal sunt interesat: pe cand niste traduceri in romaneste din acest autor atat de inedit pentrupublicul larg din Romania?( in categoria asta intra si John Milbank).
    Asteptam si ultima parte a articolului.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.