GUSTUL AMAR AL REALITĂŢII TV

Postul public de televiziune pare să fi abandonat definitiv rolul său paideic – măcar în sens civic şi cultural. Seratele lui Iosif Sava, cu invitaţi inteligenţi şi mai ales motivaţi de un dialog exigent, au dispărut ca format, idee sau chiar reper jurnalistic. Distracţia este omnipotentă. Înconjuraţi de vedete pop sau false celebrităţi politice, realizatorii de programe scufundă conştiinţa naţională în vioiciunea viciului şi a prostiei. La atâta gălăgie tot atâta jale!

Între televiziunile private, Realitatea TV reuşeşte – deşi mult prea rar – să propună dezbateri cu miez. Joi, 27 septembrie, Andrei Gheorghe şi Corina Drăgotescu au avut invitaţi pe Marie Rose Mociorniţă şi Mihai Stănescu. Coreograful emisiunii, dl Andrei Gheorghe, are o vădită inteligenţă nativă şi decide, din această toamnă, să refuze monologul repetitiv şi extenuant, dacă nu cumva banalitatea sordidă a discursurilor politicienilor. Lansează o întrebare gravă – “ce se întămplă în România cu cei sărmani şi obidiţi?” – dar abandonează câteva răspunsuri evidente şi imediate. Mă grăbesc să semnalizez câteva reacţii hrănite de stereotipiile tipice pentru presa liberală din România şi Europa de Vest.

1) Suferinţa crudă a aproapelui jenează, doare şi este greu de asimilat. Răspunsul secular la întrebarea “unde malum” caută disperat un responsabil: statul, moravurile anonime ale societăţii, destinul istoric. Sunt evitate confrutările directe cu realitatea personală a suferinţei lăuntrice care primeşte din partea Bisericii alinare duhovnicească, bucuria neînchipuită a triumfului asupra răului şi deznădejdii. Caritatea sfinţilor ne apasă conştiinţa. O lume cu ONG-uri creştine şi fără eroine precum Maica Tereza de Calcutta ne-ar asupri mai puţin. Gazeta seculară nu iubeşte Cenusareasa poporului suferind pentru că ştie cum niciodată societatea de consum n-o va cere Mireasă.

2) În mod straniu, discuţia despre problemele societăţii ajunge la mantra iconoclastă: “jos icoanele”! În emisiunea lui Andrei Gheorghe devierea de la punctul focal al dezbaterii a inclus atacul dlui Mihai Stănescu asupra prezenţei Crucii în Piaţa Universităţii. Crucile martirilor ucişi în Piaţa Universităţii au devenit rapid subiectul deriziunii, discutatea aproape la paritate cu agramatismele lui Guţă & Toni Talent din tribul maneliştilor. Sunt curios dacă la “Ultima oră” în 21 decembrie vom asculta un monolog cinstit despre memoria celor ucisi în ziua fără de care Romania n-ar putea vorbi despre o Revoluţie. Crucile, acum, iar nu cazinourile, reclamele kilometrice, panourile sparte, sex-shopurile ingramadite linga biserici, scoli sau gradinite ori mirosul infect si aspectul barbar al Pasajului au ajuns să deranjeze în Piaţa Universitatii!

3) La intrebarea: “Cine se ocupa de sărmani?” exista răspunsuri din zona antreprenorială care merită o analiză atentă. Găsiti un exemplu aici: http://www.lifeforlife.ro/ Există şi alte indicii care arată că în România apar actori capitalişti cu sinceră conştiinta morală şi lipsiţi de interese electorale. Putem număra şi câteva întreprinderi private cu responsabilitate socială. Avem tineri investitori care se misca mai repede, mai bine, mai relevant pentru Romania decit 60% din invitatii perindati la emisiunile Realitatea TV (si 95% TVR plus Antena 1). De ce nu discutăm însă aceste modele?

Vocile articulate nu sunt auzite pentru ca mediocritatea troneaza – chiar si la emisiunea “Ultima ora” fiind intrupata de nenumăraţi invitaţi, între care aş semnala numele lui Vanghelie, Becali, Adomniţei, Şandru & so weiter. Aş remarca şi îngusta, rebarbativa prezenţă a fostului gazetar de obedienţă “Flacara” & Adrian Păunescu: “dl. profesor Tudor Octavian.” Intr-o mai mica masura frapeaza discursul tern al dnei Corina Dragotescu, despre care un elev silitor la liceu ar crede că n-a mai citit o carte cap-coadă de la ultimul său examen de treaptă.

Nu vezi la Emisiunile Realităţii TV şi – în genere – la nici o altă emisiune un tânăr olimpic – fizicianul sau matematicianul curtat de Harvard, MIT ori Princeton, doctorul roman in istorie sau filologie de la Universitatile occidentale, chemat sa vorbeasca despre reforma invatamintului acasa, profesor universitar exilat sub regimul Ceauşescu dar care – de la lingvistică la astronomie – ne reprezintă în Occident mai bine ca 100 de ambasade.

Sateliţii TV sunt mai departe decât magii faţă de astre.
Mihail NEAMŢU

28.09.2007, Londra

1 Comment »

  1. D-le Neamtu, apropo de punctul 2, am auzit pana mi s-a acrit de “argumentul” “indoctrinarii” prin religie. Cu alte cuvinte, icoanele, rugaciunea din programul radioului national si emisiunile religioase sunt cele care indoctrineaza brava si laica populatie a “rrromaniei”, nu scarboseniile televizate jovial zi de zi, nu delirurile politicienilor, nu filmele tampite si desenele animate crude, nu non-stirile, nu perpetuarea unui limbaj stupid in mass-media. Decat “indoctrinati” religios, mai bine si mai simplu, spalati pe creier.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.