RONALD REAGAN ŞI LIBERTATEA UNUI CREZ

Fiu al unui negustor ambulant de încălţăminte, Reagan a trebuit să recurgă la talentele sale sportive în jocul de “foot-ball” american pentru a-şi putea finanţa studiile universitare. În 1932 ia licenţa în Ştiinţe Sociale şi devine un apreciat cronicar sportiv la posturile de radio. În 1937 îşi începe cariera de actor de cinematograf în studiourile din Hollywood, interpretând diverse roluri, fără a depăşi un nivel mediocru. În timpul celui de-al doilea război mondial este căpitan în “Air Force”. Între anii 1947-1952 se angajează în politica profesională ca preşedinte al sindicatului actorilor din Hollywood. În anul 1952 se căsătoreşte cu Nancy Davis, care-i va sta alături pentru tot restul vieţii.

Reagan intră în mod activ în politică în 1954, când General Motors îi propune să ţină o serie de conferinţe în diversele fabrici ale concernului. Reagan îşi creează un important cerc de relaţii în lumea financiară şi industrială, care, în 1964 îl determină să se consacre în mod exclusiv politicii. Participă la campania pentru alegerile prezidenţiale, susţinând candidatura reprezentantului republican Barry Goldwater. În 1966, Reagan candidează pentru funcţia de guvernator al statului California, obţinând o victorie zdrobitoare. Este reales în 1970.

Zece ani mai târziu, în 1980, Reagan este candidat al partidului republican în cursa pentru “Casa Albă”. Obţine victoria împotriva preşedintelui democrat, Jimmy Carter, în starea de spirit a electoratului american, influenţată de capturarea ca ostateci a personalului ambasadei americane din Teheran (Iran). Aceşti ostateci au fost eliberaţi în timp ce Ronald Reagan presta jurământul de preşedinte pe Colina Capitoliului din Washington, la 20 ianuarie 1981. În ziua de 30 martie 1981, este rănit în urma unui atentat, în urma căruia va ramane cu hemotorax stâng pentru tot restul vieţii. Se vindecă, dar starea sa de sănătate este permanent marcată de diverse afecţiuni în timpul anilor petrecuţi la “Casa Albă.”

Sursa : Wikipedia

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.